Sen o provence v panelovém bytě

Splněné přání pro paní Kláru z Trutnova…

Dá se vytvořit nádech francouzské provence v panelovém bytě?

Klientka Klára bydlí v klasickém panelovém domě, který je netypicky umístěn v parku s velkým množstvím zeleně. Klára vždy snila o rodinné domě ve Francii na venkově. Když se smířila s myšlenkou, že zůstane bydlet v Čechách v panelovém bytě, rozhodla se francouzský venkov přesunout k sobě domů.

Prvním krokem byla změna dispozice bytu a příprava kvalitního návrhu nedostatečného osvětlení pro celý interiér. Díky využití volného prostoru společné chodby ostatních bytů na patře, vznikla nová předsíň mavazující samotný vchod  do bytu.
V nové předsíni má své místo šatní skříň, věšák na kabáty i úložné místo pro obuv.


Systematické uspořádání úložných prostor v chodbě bylo jedním z požadavků paní Kláry. Prostor pro sezónní a mimosezónní oblečení, čistící a úklidové prostředky, vysavače, kbelíky, pračka se sušičkou, ručníky a vestavěný koš na prádlo…

Proměnou prošlo i původní panelákové jádro. Koupelna byla propojena s wc a částečně oddělena příčkou. Otvírání dveří je posuvné do tzv. kapsy. Vlepené velké zrcadlo s led osvětlením opticky zvětšuje celý prostor koupelny a večer navíc dodá příjemnou atmosféru.

Stylová kuchyňská linka ve světlém odstínu dvířek je zdobena římsou. Pracovní deska a půlkulatý stůl s originální kovovou nohou v imitaci tmavšího dřeva jsou centrem prostor. Keramické obklady s jemným květinovým motivem a patinou na hranách dotváří tu správnou atmosféru. Originálním řešením se stává zakrytí původního radiátoru, který takto zapadá do celého konceptu  provence interiéru.

V celém bytu jsou položeny vinylové dílce v dekoru tmavého dřeva. Stěny jsou oživeny designovými tapetami ve francouzském stylu. Doplňky, které si klienta koupila na burzách nebo dostala od prarodičů a známých jsou součástí  domova a tvoří pomyslnou třešničku na dortu.